Beef stroganoff
Er en rigtig klassiker det er beef stroganoff, her i min udgave. Beef stroganoff er lækker weekend mad perfekt med en god luftig kartoffelmos til.
Beef stroganoff er en verdens kendt ret, som oprindelig stammer fra Rusland. Findes i mange forskellige udgaver rundt om i verden.
Min udgave er med oksekød i strimler, paprika, fløde, championens og cocktailpølser. Den har jeg lavet rigtig mange gange, i weekender og til nytårs aften. Det er en højt skattet ret her hos os, som vi aldrig bliver trætte af. Den bliver altid lavet i en stor portion, så der er til næste dag – og så bliver den endnu bedre af at stå og trække i køleskabet.
Dansk oksekød:
Så kommer vi til oksekødet, der syntes jeg absolut man bør vælge dansk oksekød. Vend pakken og læs hvilket land det kommer fra. Vi producere så meget godt oksekød her i Danmark. Mange af den bedste udskæringer og kvaliteter bliver sendt til lande som Italien. Hvorefter vi får kød herop fra Tyskland, Brasilien osv.
Jeg gik engang i et supermarked og så hvilken lande oksekødet var fra – 7 lande mindst. Kun enkelte pakker var kød fra dyr der var født, opvokset og forarbejdets i DK. Det er synd og skam, både for forbrugerne og miljøet. Tænk på alt det brændstof der bliver brugt på , at transportere det rund. I stedet for at bruge det gode oksekød der bliver produceret af stolte danske landmænd og små kødkvægsbesætninger rundt om i Danmark.
Andre gode retter med oksekød : Oksekødsgryde med bacon og asparges, Beef bourguignon og Oksehalesuppe
Tips
2 spsk. koncentreret tomat puré udrørt i 1 dl vand, kan bruges i stedet for alm tomat puré.
I stedt for cocktailpølser, kan bruges alm pølser skåret i skiver eller strimler.
Hvide champions kan bruges i stedet for brune champions
Koge tiden er ca. tid ta et stykke kød op og smage om det er mørt nok.
Beef stroganoff bliver kun bedre på 2 dagen, så du kan med fordel lave dobbelt portion. Så er dr nem med til næste dag.
Kan laves af i en luksus udgave af oksemørbrad, men så skal det ikke koge ret længe. Mærk om kødet er stegt mørt.
Beef stroganoff
400 gr okse inderlår i strimler
2 groft hakket løg
100 gr bacon i tern
flydende margarine eller smør
2 tsk. mild paprika
1½ dl tomat puré ( ukoncentreret )
1 dl vand
1 tsk. salt
frisk kværnet peber
250 gr brune champions ( i skiver )
2 dl fløde ( piske, kaffe eller madlavnings fløde )
200 gr cocktailpølser
1 spsk. mel
evt. lidt mad kulør
Tilbehør
Rødbeder eller andet surt
- svits de hakkede løg og bacon i lidt margarine eller smør i tykbundet gryde. Løgene skal begynde , at blive klare idet.
- Varm en pande op med margarine eller smør til det bruser af.
- brun kødet på panden lidt af gangen.
- Læg det ned i gryden med løg efterhånden.
- tilsæt paprika, tomat puré, vand og fløde samt salt og peber.
- Kom de rensede og skyllede champions skiver i gryden.
- læg låg på gryden og lad det koge svagt i ca. 1 – 1½ time alt efter kødets mørhed.
- Når kødet er mørt, tages gryden fra varmen og der dysses mel ovenpå retten. lad det stå et par min og rør derefter i retten.
- kog beef stroganoffen op til det melet jævner den.
- kom pølser i retten.
- Smag til med salt og peber.
- serveres med Luftig kartoffelmos og lidt surt ( rødbeder, asier eller agurkesalat )
❤