
Appelsintærte

Den her Appelsintærte har jeg bagt mange gange lige siden jeg var ung. Den smager himmelsk kold bare som den er, med et klat creme fraiche til…. eller pyntet med flødeskum og friske frugt. Det tager lidt tid at lave denne appelsin tærte, men det er absolut tiden være.
Lige nu er det appelsin tid så er det med at bruge alle de gode appelsiner i mens de er i sæson. De kan hurtig blive kedelig og tørre i det. Appelsiner er bedst fra jul til og med feb. De store græske appelsiner er absolut min favorit.
Andre gode opskrifter med appelsiner : Appelsintærte med marengstop, Appelsinkage, Appelsin trifli ellerBlodappelsin tærte

Tips:
Det er en stor appelsintærte man skal bruge en tærteform på ca. 28 cm. Jeg har brugt en tærteform med løs bund, men kan bages i en ret stor springform eller lignende.
se tærteforme med løs bund her
Når du bage tærtebunden, er det en god idé at komme et stykke staniol over den ubagt bunde. Kom nogle tørret hele ærter, bønne eller bagekugler Det gør, at tærten holder formen og ikke bobler op.
Øko appelsiner
Heldigvis er er nu om dag meget nemt at få fat i økologiske appelsiner. Det var det ikke for 20-30 år siden. Der måtte jeg i helsekost butikken og købe øko appelsiner og citroner hvis jeg skulle bruge skallen til f.eks. kage eller fromage.
Så købt jeg et par stykker af hver, og rev skallen. Dem jeg frøs ned i isterning bakker med appelsin/citronsaft på. Så havde jeg usprøjtede appelsin og citron skal til kager og desserter. Det gør jeg faktisk stadigvæk, når jeg et par øko citroner eller appelsiner i overskud. Så bliver de ikke dårlige inden de bliver brugt. Man kan også fryse citron både/skiver ned der blev tilbage i skålen fra julefrokosten. Så har man en citron skiver/både til at komme i hyldebærtoddy eller i teen.
Men man kan også fryse andre øko citrus frugter ned, f. eks lime og pomerans. Skaller eller skåret i mindre stykker. De kan bruges til marmelade.
Appelsintærte
Tærtedej:
200 gr mel
200 gr smør
2 spsk. sukker
1 æggeblommer
Appelsin creme:
6 æggeblommer
125 gr sukker
1 dl appelsinsaft
revet skal af en ½ øko appelsin
Fyld:
4 store eller 6 små øko appelsiner
1 spsk. perlesukker
Pynt
2 ½ dl piskefløde
appelsin stykker, kiwi, jordbær eller andet frugt
- Tærtedejen:
- Kom alle ingredienserne til tærtedejen i en skål
- hak det sammen med en kniv til smørret er væk i melet
- saml dejen med hænderne
- tryk dejen ud i en smurt tærteform ca. 28 cm, og sæt den koldt mindst times tid.
- Bag tærtebunden ved 225 grader i ca. 12 min. Se tips !!!!
- Appelsin creme:
- piske æggeblommer, sukker, appelsin saft og skal sammen i en tykbundet gryde.
- Cremen varmes op mens man pisker til den tykner , den må ikke koge.
- fordel appelsin cremen på den let afkølet tærtebund.
- Fyld:
- skær top og bund af appelsinerne og skær med en kniv skallen af sådan at det meste af hinderne er væk
- skær appelsinfileren ud, sådan at der ikke kommer hinder med.
- fjerne evt. kerne fra appelsin bådene.
- læg den ned i cremen
- drys med perlesukker
- bages i ca. 15 -20 min ved 225 grader
- Pynt
- Pisk fløden og pynt fint flødeskummet
- pynt med frisk frugt
❤

