Kvædegelé
Kvædegelé har en meget smuk ravgul/rød farve….. – Som er så fint til pynt på kager… Det ser flot ud på en gammeldags æblekage……… Men er også perfekt som tilbehør til eller i madretter…….. Kvæder har deres helt egen parfumeret smag….
Kender du kvæder ????? kvæder er en sten hård og lidt lodne frugt. Som bliver modner sent på efteråret. De dufter skønt parfumeret på deres helt egen måde, når man tager et par ind i stuen i varmen. De kan ikke spises uden de bliver tilberedt……
– Af kvæder kan man lave denne kvædegelé , Kvædebrød, Kvædebrød med lime og vanilje, Æble kvæde marmelade med vanilje. Kvædemarmelade med whisky eller som fylde i kager som Kvædehorn. Eller som fylde i mad retter. Man kan også lave en kop eller kande fantastisk Kvæde te eller en Krydret kvæde te
Jeg har plantet et kvæde træ for et par år siden, og det gir mange kvæder nu. Mit er et æblekvædetræ, men der findes andre slags kvæder bla. pærekvæder
Tips
Ta gelé prøve, ved at holde en ske/slev der lige er dyppet i gryden over gryden. når den sidste dråbe bliver hængende på skeen er gelén færdig.
Det kan godt tage lidt tid inden gelén er helt stiv
Kvædegelé
kvæder
vand
sukker ( 1 dl sukker til 1 dl kvædesaft )
Atamon eller spiritus
- Kvæderne vaskes og skæres i mindre stykker.
- kvædestykkerne kommes i en gryde med vand, så de er knapt dækkede.
- kog kvæderne til de er helt kogt ud.
- si de udkogte kvæder igennem et klæde.
- lad det stå og dryppe af et par timer.
- mål saften ( 1 dl saft = 1 dl sukker )
- kom saft og sukker i en ren gryde og kog det op.
- lad det koge let i 10 – 15 min.
- ta gelé prøve
- ved at holde en ske/slev der lige er dyppet i gryden over gryden. når den sidste dråbe bliver hængende på skeen er gelén færdig.
- hæld det på små rengjort glas, der ser skyllet i atamon eller spiritus
- lad glassene stå åbne til næste dag, med et rent viskestykke over. ( det kan godt ta flere dag inden gelén er helt stiv )
- luk glassene.
- opbevares mørkt og køligt.
❤