
Har du set en smuk farve Persisk kvædemarmelade har ?? Helt dybrød og det dufter skønt. Tænk, at kvæder kan farve en så smuk farve.
Persisk kvædemarmelade har en vidunderlig smag af kvæder. Der smager på deres helt egen parfumeret måde.
I år er et rigtig kvæde år, der er mange på træet. De er store og flotte. Lige til et par glas persisk kvædemarmelade
Kender du kvæder ??
Den stenhårde frugt der ligner æbler eller pære lidt, men er har en lodden overflade. Kvæder modner omkring midt oktober. De bliver gule og dufter skønt.
Tag et par stykker ind i den varme stue, så dufter de dejligt i stuen.
Kvæder kan ikke spises rå de skal tilberedendes først. De kan bruges til marmelade, syltes, i bagværk, kvædebrød ( slik ) og i madretter, Udover det kan du lave en skøn Kvæde te af friske kvæde og lidt sort te. Jeg siger dig den er god med honning eller sukker.
Leder du efter flere opskrifter med kvæder er her et par gode forslag:
Kvæde te, Krydret kvæde te, Æble kvæde marmelade med vanilje, Kvædegelé, Kvædebrød, Kvædehorn, Kvædebrød med lime og vanilje eller Dejlig kage med kvæder

tips
Der skal helst ikke komme noget af kernehuset med, da det bliver lidt plastik agtigt når det bliver kogt med. Det er ikke så rart, at spise den skønne marmelade med “plastik ” i.
Det bliver ca. 4 små glas ud af denne portion persisk kvædemarmelade,
Persisk kvædemarmelade
1 kg kvæder ( ca. 600 gr. i udskåret vægt )
1 liter vand
600 gr sukker
4 hele kardemommekapsler
Atamon eller spiritus
- Vask kvæderne
- skær top og bund af kvæderne
- stil kvæderne på en af enderne du har skåret af.
- skær nu siderne af kvæden så kernehuset står tilbage ( gem kernehuset )
- Kom ikke for tæt på kernehuset, det kan du tydeligt se. ( se tips )
- Skær kvædestykkerne i tynde både
- kom den i en gryde med 1 liter vand
- Skær kernehusende midt over og skrab de brune kvædekerner ud.
- kom kvædekernen i en tepose, gazepose eller i et te æg
- Hæng teposen på indersiden af gryden med en klemme, sådan at kernerne kan koge med.
- kog kvæderne til de er møre ( ca. 10 – 15 min. )
- Fisk teposen op af gryden og smide den ud.
- kom sukker og kardemommekapsler i gryden
- lad det koge svagt i ca. 1 ½ – 2 timer rør i gryden med jævne mellemrum.
- det skal kog til det er helt dyb mørkerødt i farven.
- prøv at kom en tsk persisk kvædemarmelade på en tallerken og stil den i fryseren
- Er det stivnet i løbet af et par min er det færdig kogt.
- eller koges det ca. 15 min. mere og lav prøven igen.
- Fisk kardemommekapslerne op af gryden.
- kom straks den færdig kogte kvædemarmelade på små rengjorte glas der er skyllet i atamon eller spiritus
- luk straks glassene
- stil dem på en ren viskestykke
- opbevares mørkt og køligt.
❤




Hej. Tak for dine dejlige opskrifter.
lige et spørgsmål ang. kardemomme i persisk kvædemarmelade. Kan jeg bruge lidt st. kardemomme i stedet for de hele kardemomme kapsler? eller skal jeg ud og købe et helt glas, som jeg måske ikke kommer til at bruge til andet. Jeg får allerede dit nyhedsbrev, er tilmeldt.
Mvh Elna
Hej Elna
Tak for de fine ord, det er jeg rigtig glad for – tak.
Jo du kan sagtens bruge lidt st kardemomme i stedet for kapsler. Der er ingen grund til, at gå ud oh købe et glas hvis du ikke har det på krydderihylden.
Det er en rigtig god marmelade, den første omgang er væk her. Så jeg bliver nødstil , at koge en ny portion. Det er også godt i tærter og kager.
Forsat rigtig go dag til dig
KH
Charlotte