Luciaboller
Den 13 december er det Luciadag…. Der er Lucia optog med en luciabrud forrest…. Med en smuk lys krone på hovedet….. Den smukke Lucia sang – Det er så stemningsfuldt… Lys på en mørk december dag…. Så skal man da også spise Luciaboller denne dag….. Det er helt sikker vi gør det her.
Dejlige luftige luciaboller, med en perfekt smag af safran ( syntes vi her )… Safran er et dyrt krydderi, men også et smagfuldt krydderi. Nogle opskrifter er der meget safran i og nogle intet. Jeg bruger en halv dåse der indeholder 0,5 gr. ( altså 0,25 gr. ) det syntes jeg er perfekt.
Luciabollerne kan formes på mange måde. De forskellige måder at forme dem på har sjove navne, som julgris, præstehår, julehest osv.
Andre godt julebagværk : Juleboller, Adventskringle og Luksus juleboller
Tips
fromage frais er næsten ikke til at finde mere, det er lidt synd for det giver et dejligt luftigt brød. Så jeg har erstattede det med kvark i opskriften. Det går fint i stedet for fromage frais . Kvark fås i Lidl og de fleste Meny butikker. Ellers kan ymer bruges som erstatning.
Der findes flere måder at forme luciaboller på se billede.
Luciaboller er perfekte til at fryse, så men kan lave dem i godt tid. blot tag dem op af fryseren og lune dem den på Luciadag d.13 dec…. Men de kan spises hele julen, ja hele året.
Luciaboller
250 gr fromage frais eller kvark
50 gr gær
1 dl sukker
1 æg
0,25 gr safran tråde
100 gr smør
1½ tsk groft salt
½ l mælk
ca. 1100 gr hvedemel
Pynt
æg til pensling
rosiner
- Rør gæren ud i fromage frais, sukker, og æg.
- Tilsæt safran trådene.
- Varm mælk op med smør og salt.
- Lad det stå lidt til smørret er smeltet og det er lillefinger varmt.
- rør det i gærblandingen.
- Rør halvdel af melet i
- Ælt mere mel i lidt af gang. Dejen skal være lidt klistret
- Stil dejen et lun sted en times tid til den er dobbelt størrelse.
- Form dejen til Ca. 20 – 30 boller. Ved at trille en dejen til en til hver bolle i lang stang og rulle dejen sammen fra begge ender så det ligene et S. ( sæt dem ikke for tæt på pladen da de vokser meget )
- Pensles med æg
- tryk en rosin i hver ende.
- Lad bollerne hæve i 1/2 times tid el lunt sted.
- Bages ved 200 grader i ca. 16 min.
- Lad dem afkøle på en rist.
- Perfekt til at fryse så du kan lave dem i god tid inden Luciadag,.
❤