Året på Bredstenen
brød hævet på æblesurdej
Efterårs bagværk,  forårs bagværk,  Gode idéer,  Jule bagværk,  julefrokost,  Påske frokost,  vinter bagværk

Hvedebrød hævet på æblesurdej


æblesurdej
Min æblesurdej

I dag her jeg sat gang i en æblesurdej…… – Som kan fodres og bruges hele vinteren og foråret. Til der ikke er flere æbler på lager. En æblesurdej kan bruges til bla. dette lækre Hvedebrød hævet på æblesurdej

Hvedebrød hævet på æblesurdej, smager bare helt fantastisk…… Sprød skorpe og luftigt kerne…. – Uhm det er godt . Det her brød skal stå og hæve i køleskabet eller andet køligt sted et døgns tid i en hævekurv. Det hæver på æbler, en æblesurdej og en lille kugle gær.

Det er faktisk sjovt at følge med i processen fra rå æbler, til brødet hæver i hævekurven. For til sidst at smage på dette lækre brød….. – Nybagt brød med smør der et bare altid godt.

Du kan også bage et Speltbrød hævet med æblesurdej

Æblesurdej:

Æblesurdej, er blot revet æbler. Der står en lille uges tid i et f.eks. et henkogningsglas. Det begyndt at boble lidt i glasset og dufter af øl…. – Så er æblesurdejen klar…… Man fodre ens æblesurdej, med frisk revet æbler, når man har brugt af den.

Jeg har min æblesurdej i et lille henkogningsglas uden gummiringen. Glasset skal nemlig ikke lukke helt tæt til, den skal havde luft. Glasset står på køkkenbordet, men ikke for varmt . Rør en gang om dagen i æblesurdejen. men en ren ske.

Når du bruger æblesurdejen, gemme lidt i glasset og fodre den med 4 nye reven æbler. – Så starter du en æblesurdej til næste gang.

Min erfaring er at udenlandske æbler ikke er go til æblesurdej. De gir hurtigt bananfluer og det er ulækkert. Nej æbler fra haven er de bedste. Men god danske æbler kan fint bruges.

hvedebrød hævet på æbler
Brødet hævet i en hævekurv

Tips:

Der bliver 1 stort brød af den dej.

Jeg bruger det samme viskestykke hver gang. Det bliver ikke vasket i sæbe og vaskemaskinen. Men blot skyllet i varmt vand og hængt til tørre.



hvedebrød hævet på æblesurdej



Æblesurdej:

4 æbler

Dej:

2 dl æblesurdej

1 lille kugle gær på størrelse med en lille ært.

4 dl vand

1½ tsk salt

½ tsk sukker

40 gr smør i små tern

600 gr hvedemel



  1. Æblesurdej:
  2. start en æblesurdej ved at rive æblerne og kom dem i et glas/krukke med et låg der ikke slutter helt til ( den skal ha luft ).
  3. Lad den stå på køkkenbordet en lille uges tid.
  4. Den skal lugter af øl og boble lidt.
  5. Husk at rør i den hverdag.
  6. Dej 1 dag
  7. Kom æblesurdejen i en skål på en røremaskine sammen med en lille kugle gær og vand.
  8. Rør det godt sammen og tilsæt salt, sukker og smør..
  9. tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt dejen rigtig godt sammen.
  10. dejen skal æltes i minimum 10 min på en røremaskine ved høj hastighed. Dejen skal være sej i det og klistrede.
  11. dejen kommes i en hævekurv, hvor i der er lagt et rent viskestykke., drysset godt med mel.
  12. drys mel oven på dejen så hænger viskestykke ikke så nemt i dejen
  13. dæk dejen med viskestykket, og stil formene i køleskabet eller andet køligt sted til næstedag. ( ca. 20 – 22 timer )
  14. 2 dag:
  15. vend dejen ud af hævekurven på en bageplade og fjerne forsigtigt viskestykket.
  16. lad det stå et lun sted en times tid.
  17. varme ovnen op til 250 grader og sæt brødet i ovnen
  18. skru nu ned til 200 gr og bag brødet i ca. 30-35 min.
  19. lægges ril afkøling på en rist.
brød hævet på æblesurdej

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×