Året på Bredstenen
speltbrød hævet på æblesurdej
Efterårs bagværk,  Efterårs frokost,  forårs bagværk,  Gode idéer,  Jule bagværk,  julefrokost,  Påske frokost,  sommer Bagværk,  sommer frokost,  vinter bagværk,  vinter froskost

Speltbrød hævet med æblesurdej


Speltbrød hævet med æblesurdej, smager bare helt fantastisk. Sprød skorpe og fugtigt kerne. Det her brød skal stå og hæve i køleskabet eller andet køligt sted et døgns tid i en hævekurv. Det hæver på æbler, en æblesurdej ( en en lille smule gær )

Nybagt brød med smør der et bare altid godt.

Æblesurdej:

æblesurdej
Min æblesurdej

Æblesurdej, er blot revet æbler. Der står en lille uges tid til begyndt at boble lidt i glasset og lugter af øl. Så er æblesurdejen klar. Man kan fodre ens æblesurdej, med frisk revet æbler, når man har brugt af den.

Jeg har min æblesurdej i et lille henkogningsglas uden gummiringen. Glasset skal nemlig ikke lukke helt til, den skal havde luft. Glasset står på køkkenbordet, men ikke for varmt . Rør mindst en gang om dagen i æblesurdejen.

Når du bruger æblesurdejen, kan du evt. gemme lidt i glasset og fodre den med 4 nye reven æbler. Så starter du en æblesurdej til næste gang.

Min erfaring er at udenlandske æbler ikke er go til æblesurdej. De gir hurtigt bananfluer og det er ulækkert. Nej æbler fra haven er de bedste. Men god danske æbler kan fint bruges.

Tips

Der bliver 1 stort brød af denne portion.

Hævekurve mm kan du finde på https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=43485&bannerid=22011&htmlurl=https://bagetid.dk/shop/198-haevekurve/



Speltbrød hævet med æblesurdej



Æblesurdej:

4 æbler

Dej:

2 dl æblesurdej

1 lille kugle gær på størrelse med en lille ært.

4 dl vand

1½ tsk salt

½ tsk sukker

200 gr speltmel

500 gr hvedemel



 

  1. Æblesurdej:
  2. start en æblesurdej ved at rive æblerne og kom dem i et glas/krukke med et låg der ikke slutter helt til ( den skal ha luft ). Lad den stå på køkkenbordet en lille uges tid. Den skal lugter af øl og boble lidt. Husk at rør i den hverdag.
  3. Dej 1
  4. Kom æblesurdejen i en skål på en rørmaskine sammen med en lille kugle gær og vand.
  5. Rør det godt sammen og tilsæt salt, sukker og speltmel..
  6. tilsæt hvedemelet lidt af gangen og ælt dejen rigtig godt sammen.
  7. dejen skal æltes i minimum 10 min på en rørmaskine ved høj hastighed. Dejen skal være sej i det og klistrede.
  8. dejen kommes i en hævekurv hvor i der er lagt et rent viskestykke., drysset med mel.
  9. dæk dejen med viskestykket, og stil formene i køleskabet eller andet køligt sted til næstedag. ( ca 20 timer )
  10. 2 dag:
  11. vend dejen ud af hævekurven på en bageplade og fjerne forsigtigt viskestykket.
  12. lad det stå et lun sted en times tid.
  13. bag nu de hævede brød i en 200 graders varm ovn i ca 30-35 min.
  14. lægges ril afkøling på en rist.


Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×