
Vinter er suppetid. Suppe tager tid at lave, men så er der også mad til et par dage. Guleærter smager skønt med medister, kold flæsk i skiver. En rigtig vinter suppe, som tilmed sund med alle de dejlige grøntsager i.
Lækkert og ment aftens mad i flere dag. En rigtig dejlig vinter suppe der varmer på en kold vinter dag.
Vi har en helt tradition for, at koge guleærter i december. Så bliver der gemt en portion i fryseren til mellem jul og nytår. Der er det dejligt med en portion gule ærter oven på alt jule maden.

tips
I stedt for oksekraft ben kan du bruge en suppehøne eller suppeben af gris. Eller måske en blanding til denne dejlige vinter suppe
Jeg har suppegryde der ikke kan li gule ærter – De koger simpelthen på bunden. Så suppen bliver hældt i en anden stor suppegryde hvor det ikke koger på. Så vær opmærksom på når du har hældt mølleres guleærter i det kan let koge på gryden.
Hæld det mindre gryder der passer til det der bliver spist. Opbevar gryderne i køleskabet til de skal spises. holdbart 3-4 dag i køleskabet. På den måde behøver du ikke varme hele portionen men kun det i spiser. Gule ærter kan også fryses ned i en plast beholder i ca. 1 mdr.. Så er der til en dag man har travlt.
Guleærter
ca. 1 kg kogeflæsk ( en stykke ribbensteg kan bruges )
1 – 1½ kg oksekraft ben ( se tips )
ca. 6 liter Vand
4 spsk. salt
1 dusk frisk timian
1 laurbærblad
1 løg
1 gulerod
1suppevisk ( f.eks. persille, salvie selleripersille eller en selleritop )
2 tsk. peberkorn
2 tsk. tørret løvstikke
1 kg medister pølse
Fyld
1 kg gulerødder
½ kg persillerødder
½ kg pastinakker
1 selleri
1 bundt porre
2 groft hakket løg
2 pakker møllerens gule ærter
et dusk frisk timian
Salt og peber
Sennep og syltede rødbeder
Rugbrød eller flutes
- Start med at komme oksekraftben og koge flæsket i en stor gryde.
- Kom frisk koldt vand i gryden.
- lad det koge op og skum flere gange med med en hulske til det meste skum er væk.
- kom salt og krydderier, samt krydderurter og suppevisk i suppen.
- skræl løg og guleroden
- skær den i mindre stykker og kom dem i grydn,
- lad suppen koge i ved svag varme i 2-3 timer.
- fisk koge flæsket op og sæt det koldt.
- fisk kraftben mm. op af suppen
- si den gennem en fin sigte
- hæld det i en rengjort stor gryde.
- kom i medisterpølsen i den siet suppe
- kog den i ca. 10 min i suppen
- fisk nu medister pølsen op og sæt den i køleskabet.
- skræl gulerødder, løg, persillerødder, pastinakker og sellerier
- skær den i små stykker/tern
- kom dem i suppen
- kog dem i 15 min.
- i mens ordens porre fri for jord og skæres i ca. 1 cm skiver.
- når grøntsagerne er næsten kogte kommes porre skiverne i.
- de koges i ca. 5 min.
- tilsæt nu friske timian blade
- kom møllerens gule ærter i og rør godt.
- kogs i 5 min under omrøring ( se tips )
- Smag den til med salt og peber.
- Serveres godt varm med kold kogeflæsk i skiver, kold medister pølse samt sennep og syltede rødbeder.
- Derudover rugbrød eller flutes
- Velbekomme
❤



