Året på Bredstenen
efterårs retter,  Gode idéer,  vinter retter

Gule ærter


Vinter er suppetid. Suppe tager tid at lave, men så er der også mad til et par dage. Gule ærter smager skønt med medister, kold flæsk i skiver. En rigtig vinterret ( vinter suppe )… Og tilmed sund med alle de dejlige grøntsager i.

Lækkert og ment aftens mad i flere dag. En rigtig dejlig vinter suppe der varmer på en kold vinter dag.

Vi har en helt tradition for, at koge gule ærter i december. Så bliver der gemt en portion i fryseren til mellem jul og nytår. Der er det dejligt med en portion gule ærter oven på alt jule maden.

tips

I stedt for oksekraft ben kan du bruge en suppehøne eller suppeben af gris. Eller måske en blanding.

Jeg har suppegryde der ikke kan li gule ærter – De koger simpelthen på bunden. Så suppen bliver hældt i en anden stor suppegryde hvor det ikke koger på. Så vær opmærksom på når du har hældt mølleres gule ærter i det kan let koge på gryden.

Hæld det mindre gryder der passer til det der bliver spist. Opbevar gryderne i køleskabet til de skal spises. holdbart 3-4 dag i køleskabet. På den måde behøver du ikke varme hele portionen men kun det i spiser. Gule ærter kan også fryses ned i en plast beholder i ca. 1 mdr.. Så er der til en dag man har travlt.



Gule ærter



ca. 1 kg kogeflæsk ( en stykke ribben steg kan bruges )

1 – 1½ kg oksekraft ben ( se tips )

ca. 6 liter Vand

4 spsk. salt

1 dusk frisk timian

1 laurbærblad

1 løg

1 gulerod

1suppevisk ( f.eks. persille, salvie selleripersille eller en selleritop ) 

2 tsk. peberkorn

2 tsk. tørret løvstikke

1 kg medister pølse

Fyld

1 kg gulerødder

 ½ kg persillerødder

½ kg pastinakker

 1 selleri

1 bundt porre

2  groft hakket løg

2 pakker møllerens gule ærter

et dusk frisk timian

Salt og peber

Sennep og syltede rødbeder

Rugbrød eller flutes



  1. Start med at komme oksekraftben og koge flæsket i en stor gryde.
  2. Kom frisk koldt vand i gryden.
  3. lad det koge op og skum flere gange med med en hulske til det meste skum er væk.
  4. kom salt og krydderier, samt krydderurter og suppevisk i suppen.
  5. skræl løg og guleroden
  6. skær den i mindre stykker og kom dem i grydn,
  7. lad suppen koge i ved svag varme i 2-3 timer.
  8. fisk koge flæsket op og sæt det koldt.
  9. fisk kraftben mm. op af suppen
  10. si den gennem en fin sigte
  11. hæld det i en rengjort stor gryde.
  12. kom i medisterpølsen i den siet suppe
  13. kog den i ca. 10 min i suppen
  14. fisk nu medister pølsen op og sæt den i køleskabet.
  15. skræl gulerødder, løg, persillerødder, pastinakker og sellerier
  16. skær den i små stykker/tern
  17. kom dem i suppen
  18. kog dem i 15 min.
  19. i mens ordens porre fri for jord og skæres i ca. 1 cm skiver.
  20. når grøntsagerne er næsten kogte kommes porre skiverne i.
  21. de koges i ca. 5 min.
  22. tilsæt nu friske timian blade
  23. kom møllerens gule ærter i og rør godt.
  24. kogs i 5 min under omrøring ( se tips )
  25. Smag den til med salt og peber.
  26. Serveres godt varm med kold kogeflæsk i skiver, kold medister pølse samt sennep og syltede rødbeder.
  27. Derudover rugbrød eller flutes
  28. Velbekomme

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×