Gode idéer,  madspild

Vanilje


Vanilje stænger, pulver eller sukker:

Vanilje stænger er dyre nu. Køber du vaniljesukker smager ofte MEGET syntetisk
Vanijlepulver er også dyrt lige nu, men rækker langt.

Som de vil se i mine opskrifter. Fortrækker jeg, at bruge vaniljepulver. Det er nemt, at håndtere og drøjt i brug.

Lidt om vanilje :

Vanilla

Vaniljestænger stammer fra en orkidé. Vanilje orkidéen er en klatreplante. Den slynger sig gerne op af et træ. Planten kan blive op til 6 meter høj.

Vanilje orkidéen stammer oprindeligt fra Mexico og Guatemala, men den dyrkes nu også i Indonesien, på Tahiti og Madagaskar. Kun i Amerika, kan dens bestøve sig selv. Andre steder må man bestøve planten manuelt.

Vanilla

– det gør vaniljen dyr.

En vanilje stange er endeligt en grøn bælg på planten, som tørres i solen

Vaniljen har været et kendt krydderi i mange århundreder – indianerne brugte den i deres kakao.

Vaniljen er et vidunderligt og helt undværligt krydderi til kage, desserter mm. – Hvad er en vaniljekrans til jul uden vanilje – det går simpelthen ikke

Vanilla

Vanilje stænger får i mange forskellige størrelse, kvaliteter og selvfølgelig prisklasser.

Vaniljepulver er hele tørret vaniljestænger der pulveriseret. På nettet fås det i flere kvaliteter og priser.

Vaniljesukker kan fås i en god kvalitet i specialforretning eller på nettet. Men ellers er den vaniljesukker man køber fra supermarkeders hylder oftest ikke med ægte vanilje. Dens smag er oftest ret syntetisk .

Også der der forskellige andre vanilje produkter f.eks. vaniljepasta eller vanilje ekstrakt

Vaniljesukker:

Jeg bruger aldrig mere vaniljesukker, der kan købs færdigt i en dåse i et supermarked . Jo der kan fås ordentligt og godt færdigt vaniljesukker i speciel forretninger og på nettet. Men hvorfor ikke lave det selv ????

Man kan lave sit eget vaniljesukker af vaniljestænger eller vaniljepulver.

Vaniljepulver:

Vanijlepulver er meget drøjt i brug og meget drøjt i brug.

Blot bruge lidt rent Vaniljepulver i stedet for vanilje sukker ca. 1/4 tsk. svar til 1 tsk. vaniljesukke



Hjemmelavet vaniljesukker:



2 go vaniljestænger ( eller et lille glas vaniljepulver )

 4 dl sukker.



 

  1. Vaniljepulver:
  2. Bruger du vaniljepulver, blandes det sammen i en dåse. kom det evt. lagvis i dåsen så er det nemmer at ryste sammen.
  3. Vaniljestænger:
  4. læg vaniljestængerne i fryserne en time inden.
  5. skær dem i mindre stykker op i en blender sammen med sukker.
  6. Køre med en et par stop hvor man ryster blenderen lidt.
  7. hæld det et en beholder.

Tips

Har man en udskrabet vaniljestang , skal man ikke smide den ud.
Den kan bruges i frugtgrød, kompot, lage til Syltede pære f eks. Den skal blot koges med og alt den gode smage kommer ud.

Du kan også komme de udskrabet vaniljestænger i fryserne og bruge den til hjemmelavet vaniljesukker. Sammen ved en eller to vaniljestænger.


Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×