Året på Bredstenen
Efterårs bagværk,  forårs bagværk,  Jule bagværk,  vinter bagværk

Ølandsbrød med æblesurdej

Ølandsbrød med æblesurdej, smager bare helt fantastisk. Sprød skorpe og fugtigt kerne. Det her brød skal stå og hæve i køleskabet eller andet køligt sted. Et døgns tid i en hævekurv. Det hæver på æbler….. En æblesurdej ( en lille bitte smule gær )

Det er rent faktisk ret fascinerende, at følge med i. Lige fra man river æblerne til det færdig brød…..

Nybagt brød med smør der et bare altid godt. Ølandsbrød med æblesurdej er perfekt til morgenmad, i madpakken mm. Med smør, ost, marmelade eller pålæg på.

Æblesurdej:

æblesurdej
Min æblesurdej

Æblesurdej, er blot revet æbler. Der står en lille uges tid til begyndt at boble lidt i glasset og lugter af øl. Så er æblesurdejen klar. Man kan fodre ens æblesurdej, med frisk revet æbler, når man har brugt af den.

Jeg har min æblesurdej i et lille henkogningsglas uden gummiringen. Glasset skal nemlig ikke lukke helt til, den skal havde luft. Glasset står på køkkenbordet, men ikke for varmt . Rør mindst en gang om dagen i æblesurdejen.

Når du bruger æblesurdejen, kan du evt. gemme lidt i glasset og fodre den med 4 nye reven æbler. Så starter du en æblesurdej til næste gang.

Min erfaring er at udenlandske æbler ikke er go til æblesurdej. De gir hurtigt bananfluer og det er ulækkert. Nej æbler fra haven er de bedste. Men god danske æbler kan fint bruges.

Hvis æblesurdejen lugter af eddike er den for gammel. Den skal smides ud, den duer ikke mere.

ølandsbrød med æblesurdej

Tips

Det er vigtigt af drysse viskestykket godt med mel og ligesom gnide det ind i det. Også op af kanterne.

Der bliver 1 stort brød af denne portion.

Passer til en stor hævekurv eller 2 mindre

Hævekurve mm kan du finde på https://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=43485&bannerid=22011&htmlurl=https://bagetid.dk/shop/198-haevekurve

Hvis du bage tit og bruge viskestykker til hævekurvene, er det smart at ha nogle viskestykke du kun bruger til det. de skal blot skylles i varmt vand og tørres på f.eks. ovndøren.



Ølandsbrød med æblesurdej



Æblesurdej:

4 æbler

Dej:

2 dl æblesurdej

1 lille kugle gær på størrelse med en lille ært.

4 dl vand

40 gr smør i små tern

1½ tsk salt

½ tsk sukker

300 gr øland hvede

 ca. 550 gr hvedemel



  1. Æblesurdej:
  2. start en æblesurdej ved at rive æblerne og kom dem i et glas/krukke med et låg der ikke slutter helt til ( den skal ha luft ). Lad den stå på køkkenbordet en lille uges tid. Den skal lugter af øl og boble lidt.
  3. Husk at rør i den hverdag.
  4. Dej 1
  5. Kom æblesurdejen i en skål på en røremaskine sammen med en lille kugle gær og vand.
  6. Rør det godt sammen og tilsæt salt, sukker og ølandshvede.
  7. tilsæt hvedemelet lidt af gangen
  8. ælt dejen rigtig godt sammen.
  9. dejen skal æltes i minimum 10 min på en røremaskine ved høj hastighed. Dejen skal være sej i det og lidt klistrede.
  10. dejen kommes i en stor hævekurv eller 2 mindre. Hvor i der er lagt et rent viskestykke., drysset med mel.
  11. dæk dejen med viskestykket, og stil formene i køleskabet eller andet køligt sted til næstedag. ( ca 20 timer )
  12. 2 dag:
  13. vend dejen ud af hævekurven på en bageplade og fjerne forsigtigt viskestykket.
  14. lad det stå et lun sted en times tid.
  15. Varm ovnen op til 250 grader
  16. skru ovne ned til 200 grader
  17. sæt brødet i ovnen
  18. bag nu de hævede brød i en i ca. 30-35 min.
  19. lægges ril afkøling på en rist.


Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×