Efterårs desserter,  forårs desserter,  Nytår,  vinter desserter

Karamelrand


Henriksen skal have noget karamelrand

han trænger til nogle kalorier…..

karamelrand Mormor dessert

Netop det citat fra filmen Arvingen med Poul Richard. Blev til at jeg prøvede at lave karamelrand. Ungerne spurgte hvad karamelrand var. Lige siden er det fast at nogle af pigerne vil havde karamelrand til dessert på deres fødselsdag. Også selvom de er flyttet hjemmefra for flere år siden., og kommer på besøg. Karamelrand er en rigtig gammeldags dessert eller mormor dessert

Karamelrand er flot blank når den bliver vendt ud på et fad. Fyld hullet i midten op med flødeskum og pynt med striber af karamelsovsen. serveret med karamelsovs.

En gammeldags dessert eller mormor dessert der helt sikkert fortjener, at komme frem igen.

Tips

Karamelrand tager tid, men er ikke så svær at lave. Måske lidt kompliceret hvis man ikke har prøvet at smelte sukker til karamel. Det kan godt drille lidt.

Man skal være hurtig og huske grydelapper når randformen glaseres med den varme karamel . Det knirker i formen når karamellen køler af .



Karamelrand



Karamel:

2½ dl sukker

ca. 1 dl vand

Æggemassen:

5 dl kaffefløde

1 dl piskefløde

 4 æg

1 æggeblomme

1 spsk sukker

½ stang vanilje eller 1 tsk go  vaniljesukker se  Vanilje ( sukker )

Pynt:

1½ dl piskefløde



  1. Karamel:
  2. Start med af varme sukkeret langsomt op til sukkeret smelter og er lysebrunt uden klumper.
  3. hæld den varme karamel i en randform og drej den så den varme karamel fordeles i bund og lidt op af siderne. PAS PÅ formen bliver MEGET varm.
  4. Sæt den til afkøling.
  5. Panden afkoges med vand til karmelsovs, der hældes en skål. Det kan være lidt svært hvor meget vand der skal til for at den rette konsistens af sovsen. Hvis den er for tyk varmes den op og tilsæt mere vand. er den for tynd koges den lidt ind.
  6. Æggemassen:
  7. kaffefløden og piskefløden bringes i kog med sukker og vanilje korn fra vaniljestangen ( vaniljesukker ). den udskrabet vaniljestang koges med.
  8. lad det afkøle lidt
  9. Imens piske æggene let sammen.
  10. denne æggemasse sies over i den let afkølet fløde blandingen gennem en sigte. under let piskning.
  11. Hæld det i den glassret randform.( det knirker sjovt )
  12. Dæk formen med staniol. Sæt formen i vandbad i et ovnfast form. bages i ca. 1 time ved 175 gr.
  13. Tjek om den er færdig med en strikkenål eller lignende. den skal være fast og der skal ikke hænge noget på nålen
  14. Afkøl den helt i køleskab.
  15. Når den er helt kold, løsnes kanterne med en kniv og hæld forsigtigt den væde der i formen under æggemassen.
  16. vend den ud på et fad. Der er helt sikkert lidt karamelvand som kan dubbes op med køkkenrulle.
  17. Pynt med flødeskum i midten og karamelsovs.
  18. Sevres med karamelsovsen

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×