Julens udstikskager
Frem med alle de sjov udstiksforme der gemmer sig i skuffen…… En engel, gris, et tog, et hjerte eller måske et juletræ….. – Bagefter pynte figurkager med glasur og krymmel….. – Det er et hit hos børn, som de elsker….. – Da min piger var mindre, pyntede de efter alle kunstens regler, Julens udstikskager .. De blev gemt i hver sin kagedåse. Så fik de et af deres kunstværker med i madpakken i december.
Denne opskrift på julens udstikskager eller figurkager er meget nemme at lave og smager skønt……. – Krydderier, sirup, kaffe, appelsin og romglasur gå op i en højere enhed
Her hos os holder vi stor kagebagedag. Så kommer vores piger og min mor for at være med til at bage småkager. Det er en hyggelig dag, med julesange på cd’en gerne severinesen fra jul i Gammelby…… – Min kagedåser bliver fyldte og de får med hjem til december. Vi holder altid kagebagedag først i december, så har vi dejlige julekager hele december. Man får så meget andet mellem jul og nytår.
Andre gode julesmåkager: De lækreste vaniljekranse, Min mors klejner med cognac, Ellens brunkager eller Tante kis’s gaffelkager
Tips:
Du kan farve glasuren i forskellige farver så bliver julens udstikskager rigtig spraglede
I stedet for rigtig rom kan du bruge rom essens til glasuren til figurkager
Det er vigtigt at bruge øko appelsin/citron da de alm er sprøjtet.
Kom et par stykker sukker i kagedåsen, så holder kagerne sig sprøde
Julens udstikskager
2 dl sukker
125 gr mørk sirup
½ dl meget stærk kaffe
150 gr smør
½ tsk St nelliker
1 tsk St ingefær
1 tsk St kanel
revet skal af ½ øko citron
revet skal af ½ øko appelsin
½ spsk. potaske
1 spsk. varmt vand
400 gr mel
glasur
½ æggehvide
ca. 100 gr flormelis
ca. ½ spsk. rom eller rom essens
pynt
kagekrymmel
- Smelt sukker og sirup med kaffen i en tykbundet gryde.
- Kom smørret i gryden og rør til det er smeltet.
- Bland krydderier, citron og appelsinskal i gryden og rør.
- Rør potaske ud i vand.
- tilsæt mel og potaske og rør i dej med en slev til det begynder at blive stiv.
- kom dejen i en skål med låg eller en frysepose som sættes i køleskabet til dagen efter. ( dejen kan også fryses )
- Udrul dejen tyndt på et mel drysset bord og udstik med forskellige udstiksforme.
- Sæt dem på en bageplade med bagepapir.
- bag de fine juletræ, grise eller stjerner mm. ved 225 grader i ca. 8 min.
- lægges på en bagerist til afkøling.
- Glasur:
- rør æggehvide, rom (essens ) og flormelis sammen.
- kom det i en frysepose, tryk luften ud af posen og bind en knude på posen.
- klip et lille hul ved et ene hjørne.
- så er det ellers bare at pynte engle, køer, hjerter mm fint med glasuren . ( Børn elske at pynte kage, også med kage krymmel )
- Lad den ligge på fade til glasuren er tør.
- kom dem i en tætsluttende kagedåse evt. med et par stykker sukker.
❤