Året på Bredstenen
roelygter
Gode idéer

Roelygter


roelygte efterårsferie hygge

Nu er det snart efterårsferie og halloween….. Der bliver lavet mange græskarmænd…… – Hos os er det roelygter der bliver lavet…. – Eller som vi kalder dem roemænd…… Vi er privilegeret, og havde adgang til en hel roemark. Der bliver fundet de størst roe i marken….. – Så er ellers i gang med at lave årets roemænd eller roelygter. Efterårsferie hygge sammen. Der kræver lidt slid, men er en sjov måde at bruge tiden sammen på….. Bagefter kan man nyde det indenfor i varmen måske med lune Æbleboller med kanel og kigge ud på de ( u ) hyggelige roemænd eller roelygter Ren efterårsferie hygge.

Her på egnen har det været en tradition med roeoptog, omkring juletid. Der er roelygterne hængt i en snor, båret på et træskaft. Tænk på Jul i Gammelby, hvor Bertel skræmmer Karoline med en roelygte på en stang. Den pæneste, flottest og sjoveste roelygte blev fundet og der var præmier. Men nu sukkerfabrikken er lukket og slukket, og der bliver længere og længere mellem roemarkerne. Men der er stadig roelygte optog… Hos den lokale købmand kan man hente gratis roer.

Bor du på landet kender du måske en landmand der dyrker roer.

n18_w1150

Tips

Brug gamle knive og skeer, da roer er hårde. Der er fare for de knækker eller bliver skæve…… Eller en boremaskine med et fladbor.

nogle gange er det svært at få ild i fyrfadslyset, derfor bruger jeg en lille fyrfadslysestage/glas så kan man tænde lyset inde og bære det ud i roelygten/ manden.

Det er også en god ide med ledlys til udendørs brug. Men timer, så tænder og slukke de selv hver aften – smart. 👉 Se udendørs led bloklys her 👈

 

Roelygter eller roemænd holder længere end et udhulet græskar… – Der hurtigt bliver blød og falder sammen. Oftest står til det frost- og kommer med tiden til at se endnu mere sjov udDet skal du bruge til roelygter1 stor roe

 gamle knive

gamle skeer

evt. en bore maskine med fladbor

fyrfadslys   1. Toppen skæres af.
  2. roen udhulet med knive og skeer. Eller som mine piger har fundet på, at bor huller ned i roen med boremaskinen med et flad bor på. Roen er hård, så der skal knokles lidt med at hule den ud.
  3. Skær den rent og lige i bunden så den står fast, uden at vælte
  4. Når den er hulet ud skæres øjne, næse og mund.
  5. Sæt et fyrfadslys i roelygten/manden og sæt med toppen på.
  6. Tænd fyrfadslyset når det bliver mørkt, så ser den uhyggelig eller glad ud. Alt efter hvordan øjne, næse og mund er skåret ud .

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×