vindrue gele
saft,  syltning diverse

Vindrue gelé og saft


vindrue gele

Hvad skal men dog lave at alle de vindruer fra drivhuset ??? Lad dem side og råde op, nej. Et rent luksus problem – Når man har blevet træt af spise vindruer, må man finde en måde at bruge resten på. Det er jo ærgerligt de bare hænger og rådner op. – Så prøv at lav vindrue gele og saft eller en Vindruekage

Vindrue gele har en smuk farve. De grønne druer de gir ihvertillfælde en smuk rav gul orange farve. Gelén er meget velegnet som pynt på en Gammeldags dansk æblekage eller Gammeldags pærekage, Men kan bruges ligesom Ribs gelé til pynt på kage, som tilbehør og i mad, f.eks. Min forloren hare

Vindrue saft

Lav opskriften til og med punkt 6. Kog saften op sammen sukker. Der skal du smage dig frem, hvor meget sukker der skal i ca. 300 – 400 gr pr liter vindruesaft. Tilsæt atamon efter forskrifter på flasken. Hæld det på ren gjorte atamon skyllet glasflasker som lukkes straks. Opbevares mørkt og køligt. – Men du kan også fryse det ned i plastflasker eller lignede, så behøver du ikke tilsætte atamon.

Saften nydes iskold opblandet med vand eller danskvand.

Vindrue most

Du kan også presse vindruerne i en saftpresse, ligesom æbler. Kom det på plastflasker eller lignede. Frys det ned uden sukker eller atamon. Vindrue most er er en meget lækker drik om vinteren.

En saft presser er en dejlig ting at have hvis man har mange æbler, vindruer osv.

Findes i flere størrelser f.eks. en 12 liters saft presse. den har en god størrelse.

 

Vintage illustration of grape digitally enhanced from our own vintage edition of The Fruit Grower's Guide (1891) by John Wright.

Tips

Kig evt. på mine råd, om at koge vellykket gelé her : Ribs gelé

Du kan både lave vindrue gele og saft i sammen vending. Del den afdryppede saften op i to. Kog en del af saften til gele og den anden til saft.



Vindrue gelé og saft



vindruer

et par sure umodne æbler

1 dl sukker til 1 dl vindruesaft.

atamon eller spiritus til skylning af glas



  1. Det er ikke nødvendigt af fjerne stilken fra vindruerne.
  2. Skyld bærerne.
  3. Kom dem i en gryde med låg, sammen med de sure æbler der blot er skåret i kvarte ( der skal ikke tilsættes vand ).
  4. Kog vindruerne til de og æblerne helt er kogt ud.
  5. Si dem igennem et klæde.
  6. Lad det stå og dryppe af lidt.
  7. saft:
  8. se afsnittet over opskriften vindrue saft
  9. Gelé:
  10. Mål saften. Hæld saften i en ren gryde.
  11. Mål det samme mængde sukker ( 1 dl sukker til 1 dl saft) hæld sukkeret i saften.
  12. Kog saften op til den koger ganske lidt.
  13. Lad den koge omkring 10-15 min. Imens skummes gelén uden at røre for meget i det.
  14. Ta gelé prøve. Det gøres ved at man drypper en ske eller slev i gelén og holder den højt over gryden. Når den sidste dråbe bliver hængende på skeen er den færdig. Eller koges lidt mere.
  15. Hældes på små rengjort og atamon eller spiritus ( f eks rom mm) skyllet glas.
  16. Lad glas stå åbnet til det stivnet. Læg et rent viskestykker over.
  17. Det kan godt ta et par dage før det er helt stift.
  18. Luk glassene når det er stivnet helt.
  19. Opbevares mørkt og køligt.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×