Esthers småkager
Denne opskrift på Esthers småkager har jeg fået af Esther….. En ældre gårdmandskone i min barndoms landsby….. Esther var go til at lave mad og bage…. Når vi var til høstfest hos dem gik vi ikke bestemt sultende hjem, tværtimod….. – Vi var stop mætte, af alle de lækkerier hun diske op med.
En skøn sprød småkage, der er nem at lave, kan bages hele året……Men er fin som en julesmåkage. Hvis man altså ikke lige er til de traditionelle julesmåkager. Hos og bager vi selvfølgelig Min mors klejner med cognac, De lækreste vaniljekranse, Nougat specier og i de senere år Ellen´s brunekager måske Julens udstikskager og så en der variere lidt. Det kunne være Esther’s småkager eller Tante kis’s gaffelkager
Her hos os holder vi stor jule kagebagedag. Så kommer vores piger og min mor for at være med til at bage småkager. Det er en hyggelig dag, med julesange på cd’en gerne severinesen fra jul i Gammelby. Min kagedåser bliver fyldte til julen, og de får med hjem til december.
Tip:
De må ikke stå fir tætte på bagepladen når du bager dem. Da de flyder en del ud.
Læg et par stykker sukker i kagedåsen, så holder de sig sprøde.
Esthers småkager
200 gr smør
150 gr sukker
½ spsk. go´ vanilje sukker se Vanilje
1½ tsk. hjortetaksalt
250 gr mel
pynt:
Lidt nøddeflager
- Alt blandes i en skål
- smuldres et en sammenhængende dej.
- Sæt den i køleskabet en lille times tid
- Tril små kugle af dejen, der sættes på en bageplade med bagepapir ( ikke for tætte ) se tips
- Kuglerne trykkes lidt flade med en gaffel, og drysses med lidt nøddeflager
- Bages ved 200 grader i ca. 10 min
- opbevares i en tætsluttende kagedåse ( se tips )
❤