Gule ærter
Vinter er suppetid. Suppe tager tid at lave, men så er der også mad til et par dage. Gule ærter smager skønt med medister, kold flæsk i skiver. En rigtig vinterret ( vinter suppe )… Og tilmed sund med alle de dejlige grøntsager i.
Lækkert og ment aftens mad i flere dag. En rigtig dejlig vinter suppe der varmer på en kold vinter dag.
Vi har en helt tradition for, at koge gule ærter i december. Så bliver der gemt en portion i fryseren til mellem jul og nytår. Der er det dejligt med en portion gule ærter oven på alt jule maden.
tips
I stedt for oksekraft ben kan du bruge en suppehøne eller suppeben af gris. Eller måske en blanding.
Jeg har suppegryde der ikke kan li gule ærter – De koger simpelthen på bunden. Så suppen bliver hældt i en anden stor suppegryde hvor det ikke koger på. Så vær opmærksom på når du har hældt mølleres gule ærter i det kan let koge på gryden.
Hæld det mindre gryder der passer til det der bliver spist. Opbevar gryderne i køleskabet til de skal spises. holdbart 3-4 dag i køleskabet. På den måde behøver du ikke varme hele portionen men kun det i spiser. Gule ærter kan også fryses ned i en plast beholder i ca. 1 mdr.. Så er der til en dag man har travlt.
Gule ærter
ca. 1 kg kogeflæsk ( en stykke ribben steg kan bruges )
1 – 1½ kg oksekraft ben ( se tips )
ca. 6 liter Vand
4 spsk. salt
1 dusk frisk timian
1 laurbærblad
1 løg
1 gulerod
1suppevisk ( f.eks. persille, salvie selleripersille eller en selleritop )
2 tsk. peberkorn
2 tsk. tørret løvstikke
1 kg medister pølse
Fyld
1 kg gulerødder
½ kg persillerødder
½ kg pastinakker
1 selleri
1 bundt porre
2 groft hakket løg
2 pakker møllerens gule ærter
et dusk frisk timian
Salt og peber
Sennep og syltede rødbeder
Rugbrød eller flutes
- Start med at komme oksekraftben og koge flæsket i en stor gryde.
- Kom frisk koldt vand i gryden.
- lad det koge op og skum flere gange med med en hulske til det meste skum er væk.
- kom salt og krydderier, samt krydderurter og suppevisk i suppen.
- skræl løg og guleroden
- skær den i mindre stykker og kom dem i grydn,
- lad suppen koge i ved svag varme i 2-3 timer.
- fisk koge flæsket op og sæt det koldt.
- fisk kraftben mm. op af suppen
- si den gennem en fin sigte
- hæld det i en rengjort stor gryde.
- kom i medisterpølsen i den siet suppe
- kog den i ca. 10 min i suppen
- fisk nu medister pølsen op og sæt den i køleskabet.
- skræl gulerødder, løg, persillerødder, pastinakker og sellerier
- skær den i små stykker/tern
- kom dem i suppen
- kog dem i 15 min.
- i mens ordens porre fri for jord og skæres i ca. 1 cm skiver.
- når grøntsagerne er næsten kogte kommes porre skiverne i.
- de koges i ca. 5 min.
- tilsæt nu friske timian blade
- kom møllerens gule ærter i og rør godt.
- kogs i 5 min under omrøring ( se tips )
- Smag den til med salt og peber.
- Serveres godt varm med kold kogeflæsk i skiver, kold medister pølse samt sennep og syltede rødbeder.
- Derudover rugbrød eller flutes
- Velbekomme
❤