Kvædebrød
Kvædebrød har slet ikke noget med brød at gøre……. – Men er slik…. Der minder lidt om slikket “flæsk”…. – Jeg elsker kvædebrød…… Det er ikke alle der kan li kvædebrød… Tror måske nogen har et traume fra deres barndom. – Men kan man li “flæsk” kan man sikkert og li det hjemmelavet slik kvædebrød.
Kender du kvæder ?????
Kvæder er en stenhård frugt, som ikke kan spises rå. De modner meget sent på året. Dufter dejligt når men tager dem ind i varmen. Kvæder kan ud over det hjemmelavet slik kvædebrød bruges til Kvædegelé, Kvæde te, Krydret kvæde te, Kvædemarmelade med whisky, Kvædehorn. Men også i mad og syltes.
Tips
Dette er en opskrift hvor du bestemmer hvor meget du vil lave. Et godt råd lave ikke kvædebrød af for mange kvæder. Der bliver hurtigt mange stykker der skal trilles i perlesukker.
vægt af mos = gr sukker eks. 500 gr mos = 500 gr sukker
Det er vigtig at fjerne alt der ligner kernehus ellers bliver der hårde ” splinter ” i kvædebrødene.
Kvædebrød
Kvæder
vand
sukker ( vægt af mos = vægt af sukker )
bagepapir
perlesukke
- Vask og skræl kvæderne.
- skær dem over og fjern alt fra kernehuset.
- skær kvæderne i mindre stykker.
- kom dem i en tykbundet gryde
- kom vand på til de er lige dækket med vand.
- kog kvædestykkerne til de er møre.
- mos dem med en kartoffel moser ( vandet skal ikke hældes fra ).
- Vej mosen
- kom mos tilbage i en tykbundet gryde.
- tilsæt sukker ( sammen gr sukker som mos eks. 500 gr mos = 500 gr sukker )
- bring det i kog
- lad det koge med jævnlig omrøring ved lavt blus til det bliver en stiv mos. ( pas på ikke at blive brændt på hænderne når man rør i den kogene mos ta evt. en grillhandske på )
- hæld den varme kvædemos ud på et stykke bagepapir lagt i en bradepande ( skal ikke bredes ud )
- nu skal det tørrer til det ikke klister mere.
- Læg et rent viskestykke over.
- Det kan godt tag flere uger.
- når det ikke klister, mere skæres det ud i passende stykker.
- De trilles i perlesukker.
- lægges på et fad.
- lad dem tørre et par dag
- læg dem i en flad kagedåse.
❤