Kødboller i skarp sovs
Kødboller i skarp sovs med halv æg….. En ret fra mormors dejlige køkken. Dejlig lidt skarp sovs smagt til med paprika og tomat ketchup. En lækker hverdagsret med løse ris, halve hårdkogt æg og agurkesalat.
Prøv noget andet en den gode gamle kending boller i karry…. For øvrigt er der en lidt sjov ting ved boller i karry. Nemlig måden det bliver sagt på. Jeg ved ikke hvad du kalder det for, men vi har ALTID kaldt det for ” Karry boller ” Nogle tror det er boller med karry i. Men det er den her gamle kending……. Om det er her op Vestsjælland det bliver kaldt sådan ved jeg ikke. Men har hørt en kendt kok også kaldte det for karry boller. Han kom fra Fyn ??????
tips
En gang Luftig kartoffelmos passer også fint til kødboller i skarp sovs.
Prøv lidt madeira i sovsen
Kødboller i skarp sovs
500 gr hakket svinekød ( eller kalv/flæsk )
1 fint hakket løg
1 tsk. salt
frisk kværnet peber
1 nip sukker
2 æg
1½ dl mælk
2 dl mel
1½ liter Vand
1 bouillonterning
Sovs
5 spsk. flydende margarine eller smør ( ca. 75 gr. )
1 fint hakket løg
5 spsk. mel
ca. 9 dl af det vand kødbollerne er kogt i
1½ tsk. mild paprika
1 dl tomat ketchup
lidt mad kulør
salt
frisk kværnet peber
Tilbehør
4-6 hårdkogte æg
løse ris
- Rør en kødfars af kødet, hakket løg, æg, mælk, krydderier og melet.
- den skal være lidt fast i det men lind
- sæt den rørte fars på køl en lille times tid.
- kog vand og bouillonterningen op så det koger.
- skru ned
- form kødbollerne med en spiseske, som dryppes i det varme vand i gryden.
- lad de formede kødboller glide ned i den varme vand en efter en når du har formet dem.
- bring vand i kog igen og lad dem simre i ca. 8 – 10 min.
- tag den op med en hulske og lad den dryppe af i en si med et rent viskestykke over.
- Gem kogevandet til sovsen.
- Sovs
- Varm margarine/smør op i en gryde,
- svits de hakkede løg til de er klare.
- ta gryden fra varmen og rør melet i
- sæt gryden tilbage på varmen og spæd kogevandet fra kødbollerne lidt af gangen i sovsen mens du pisker med et piskeris.
- når den har den rette konsistens koges sovsen godt i gennem.
- tilsæt paprika og tomat ketchup
- tilsæt lidt madkulør så den har en fin rødbrun farve,
- smag sovsen til med salt, peber, paprika og tomat ketchup
- kom de varme kødboller i en skål og hæld den varme skarpe sovs over.
- pynt med halve hårdkogte æg
- kødboller i skarp sovs spises med løse ris, halve kogt æg og agurkesalat.
❤