Nytårs kransekage
Ingen nytårsaften uden Nytårs kransekage…. Det simpelhed et must.. Sød mousserende vin og kransekage kl. 12 nytårsaften, det er da festligt. Kransekagen står der på bordet og venter mens man ser den uundværlige 90 års fødselsdag…
Det er ikke så svært at lave, sin egen nytårs kransekage…. Det behøver ikke være en kransekagetop, men kan være formet som et hjerte eller en kurv… Som kan fyldes med kransekagekonfekt.
Kan også bages til andre festlige lejligheder f eks runde fødselsdag, bryllup eller barnedåb.
Kransekagetop:
Form ringe af alt kransekage massen. Har du nogle kransekageforme i gemmerne kan de bruges. Man ellers trilles dejen i ca. 2 cm tykke stænger der skæres i stykker på 8 cm, 12 cm , 16 cm osv. ( der bliver ca. 10 ringe). Form stængerne til kranse og spids dem lidt med fingrene.
Samle den bagte og glasur pyntede kransekagen på et fint fad. Den størst først, så den der lidt mindre osv… Lim ringene sammen med lidt smeltet chokolade. Pynt den færdige kransekagetop med serpentiner og andet papirs pynt.
Kransekage hjerte:
Form 2 lige store hjerter af kransekage massen, resten laves til kransekage konfekt. Jeg har en hjerte kagedåse ( en plast Hjemmeis dåse ) jeg bruger til at forme hjerterne efter. Læg den oven på hinanden på et fint fad, når de er bagte og pyntet med glasur. Her er det ikke nødvendigt at lime med chokolade. Lag et sammenkrølle stykke silkepapir inden i hjertet. Læg nu kransekagekonfekt på silkepapiret. Pynt nu fadet med serpentiner og andet papirs pynt.
Kransekage kurv:
Form 3 ovale ringe af kransekagemassen og en halv til hank…. To lige store ( ca 46 cm lange ca. 2 cm kransekage stænger ) og en mindre oval ring ( ca. 44 cm lang kransekage stange ).. Hanken skal være sammen størrelse som de store ringe, men halv ( ca 26 cm lange ca.2 cm tyk kransekage stang. Bag kransekage konfekt af resten af kransekage massen.
Samle den bagt og glasur pyntede kransekagen på et fint fad. Læg den mindste ring i bunden. Kom lidt smeltet chokolade på toppen af ringen. Sæt dernæst den lidt større ovale ring på osv…. Lim hanken på kurven med chokolade. Læg et stykke silkepapir i bunden af kurven og læg kransekage konfekten i kransekagekurven. Pynt fadet med serpentiner og andet papirs pynt.
Tips
Kransekage kan bage et par dag før den skal bruges. så skal den blot dækkes af husholdningsfilm.
Kransekagen kan også fryses uden glasur og blot pyntes med glasur og samles når den skal bruges.
Nytårs kransekage
1 kg marcipan
250 gr flormelis
4 æggehvider
æggehvideglasur
1 æggehvide
ca. 150 gr flormelis
½ tsk eddike
samling af kransekage
lidt smeltet chokolade
Pynt til kransekagekonfekten
halve valnødder, hasselnødder, mandler eller cocktailbær
Pynt til kransekagen
serpentiner og andet papir pynt.
- skær marcipanen i mindre stykker, og kom det i en tykbundet gryde.
- tilsæt flormelis og æggehvider
- ælt det sammen, det er lettes med fingeren.
- varm kransekagedejen langsomt op under omrøring til den bliver lind i det. Men ikke så varm at man brænder fingeren på den.
- Afkøl kransekagedejen helt.
- Kan nu formes til top, hjerte eller kurv mm.
- form dejen, ved at trille dejen i pølser på ca. 2 cm tykkelse.
- spids kransekage pølserne med fingrene.
- Formes nu til en top, hjerte eller kurv se over opskriften.
- Kransekagekonfekt
- kransekage konfekten trilles i kugler eller sprøjtes ud med en trylle.
- pyntes med cocktailbær, valnødder, mandler eller en hasselnød.
- Bagning af kransekagen
- bag kransekagen ved 225 grader i ca. 7 min til kransekagen er lysebrun.
- lad kransekagen afkøle helt på bagepladen
- Æggehvideglasur
- rør æggehvide, eddike og flormels grundigt sammen . Til det bliver jævn og blankt.
- kom det i en sprøjtepose ( eller frostpose )
- klip et lille hul og sprøjt kransekagen med glasuren.
- Først når glasuren er tør samles kransekagen forsigtigt til en kransekage top, hjerte eller kurv . Med lidt smeltet chokolade .
- når kransekagen er samlet pyntes den med lidt papirs pynt.
- Kransekage konfekten lægges i hjertet eller kurven på sammen krøllet silkepapir.
- Dæk kransekagen med husholdning film så den ikke bliver tør.
❤