Festlig islagkage
Nytårsaften skal det være ekstra festligt… Det skal desserten også være… Så er denne her festlig islagkage helt perfekt….. Pistacieis, et makronlag, makron is, som er fint pynte med flød, chokolade mm….. Islagkagen ser festlig og lækker ud…. Både til nytår og andre festelige lejligheder, hvor det skal gøre lidt ekstra ud af det……
Festlig islagkage slet ikke svær at lave, og ser flot ud…. Måske ikke lige en is børn kan li…. Da den er smagt til med spiritus. De kan nok bedre li en go Vanilje is eller Is med nougat og chokolade.
Jeg kendt engang en rigtig bondekone….
Hun var simpelthen expert til, at lave hjemmelavet is…. Hun købt fløde på tilbud, og lavede is… Så der altid var hjemmelavet is, når der kom nogen på besøg….. Hendes hjemmelavet is var højt skattet i deres familie… Så da vi var derinde, og spise engang. Udvekslede vi idéer til at smage isen til med. Hun brugt chokolade skildpadder, kokos, rosiner , rom og meget andet havde hun nu havde i skufferne. Hun fik så min ide til en lækker Hjemmelavet makron is m orange likør. Som jeg også har brugt i denne her festlig islagkage. Den er nemlig rigtig god.
Tips
Jeg har brugt en Tupperware jelloring til at fryse den i. Men en skål, eller springform beklædt med husholdning film kan fint bruges.
Når du har pyntet islagkagen, kan du hvis du har en stor plast skål med låg. Sætte fadet på låget og skålen over islagkagen.
Små italiensk makroner er rigtig go, men kan være svære at få fat i. Men jeg har fundet et sted, på nemlig.com. De har en helt anden smag en de danske makroner, der er meget søde efter min smag.
Kan også stilles i køleskabet når den skal nydes. Men så skal den tages op mindst en time før den skal spises.
Du kan pynte men med lidt frisk frugt rundt om på fadet lige inden du serverer den.
Måske nogle små vafler eller lignede til.
Festlig islagkage
8 æggeblommer ( pasteuriseret )
8 spsk. flomelis
kornene af 1 vaniljestang
1 liter piskefløde
Pistacie is
1/3 is masse
200 gr Odense pistacie masse
1 spsk. whisky
evt. grøn frugtfarve
makronlag
100 gr knuste makroner, gerne små italienske makroner Amaretti
Makron is
2/3 is mase
2 – 4 spsk. orange likør
100 gr makroner, gerne små italiensk makroner Amaretti
pynt:
4 – 5 dl piskefløde
1/4 tsk. vaniljepulver
1 – 2 spsk. orange likør
revet chokolade, spåner, Cocktailbær, hakket Kandiseret pomeransskal mm.
Evt. granatæble kerner
- Hæld piskefløde i en skål og pisk til det er stift men ikke helt stift.
- I anden lidt større skål, der kan gå i fryseren piskes æggeblommer, flormelis og vaniljekornen fra vaniljestangen, grundigt til det er hvidt og luftigt. Et par minutter helst.
- Vend forsigtigt flødeskummet i æggesnapsen af et par gange.
- del is massen i 2 skåle 1/3 i en og 2/3 i en anden.
- pistacieis
- Lav pistacie isen af den lille portion is masse.
- vend grundigt pistacie massen og whisky i is massen, til det er ensartet
- smage den evt. til med whisky
- sæt den i fryserne
- rør i den en gang i mellem til den ligner softice.
- kom den i bunden af en is form eller skål mm
- sæt den hurtigt til bage i fryseren ½ times tid.
- Makron is
- Knus makronerne let
- Vend de knuste makroner og orange likør i isen.
- smage isen til med orange likøren.
- Forsæt med at vende forsigtigt rund med dejskaberen et minuts tid.
- Sæt skålen i en dybfryser og rør af og til i issen.
- Den skal være halvt frosset og ligne softice. Tager et par timer
- makronlag
- tag nu is formen med pistacieis op af fryserne
- fordel 100 gr knuste makroner oven på pistacieisen
- sæt den tilbage i fryseren til makron isen er klar.
- Når makron isen ligner softice fordeles den over de knuste makroner i formen.
- sættes hurtigt tilbage i fryseren.
- Pyntning
- Når islagkagen er helt frosset, gerne til dagen efter. Tages den ud af formen og pyntes.
- Skyl formen et øjeblik under varmt vand.
- Vend den ud på et fint fad der kan gå i fryseren.
- sæt den tilbage i fryseren mens du pisker fløden..
- Pisker men fløden godt stiv, med Vanijlepulver og orange likør.
- sprøjter med en sprøjtepose flødeskummet ud i et fint mønster.
- Pynt med chokoladespåner, cocktailbær mm.
- Sæt den hurtigt tilbage i dybfryseren med en stor skål over.
- Når den skal serveres sættes den mindst en ½ time på køkkenbordet med skålen oven.
- pynt evt. islagkagen med granatæble kerner.
❤