Faster Ellens fastelavnsboller
Faster Ellens fastelavnsboller med creme, marcipan og sveske mos. Ellens fastelavnsboller er koldt hævet. Dejen laves dagen før og udrulles dagen efter.
Det er nogle sprøde og lækre fastelavnsboller der kommer ud af denne opskrift. Det er en gammel opskrift fra min fars faster Ellen. Dejen er koldt hævet natten over. Men en ” vand creme ” som der står i opskriften, med vanilje og rom. Sveske mos, marcipan og pyntes med lidt glasur og krymmel.
Da jeg, lavede opskriften første gang. Var jeg, godt nok noget i tvivl om de her fastelavnsboller blev god. Eller det blev kanon kugler. – Men de blev altså rigtig gode.
Dejen er nemlig ret fast i det. Det er koldt hævet fastelavnsboller, så dejen skal hæve natten over i f.eks. køleskabet.
Andre gode fastlevnsboller: med æblefløde, Hurtige fastelavnsboller, med æble og makron, med creme eller med marcipan nougat og æbler
tips
Det er en ret fast dej, så det skal tages ud lidt før den rulles ud.
I stedet for Sveske mos kan Æblemos eller andet marmelade bruges
I stedet for , at koge sveske mos selv kan du bruge færdigt købt sveske grød
Faster Ellens fastelavnsboller
500 gr mel
325 gr smør
1 nip salt
50 gr sukker
20 gr gær
2 dl fløde
Creme
2 æggeblommer
40 gr sukker
1 spsk. mel
4 spsk. vand
1/4 tsk. vaniljepulver eller 1 tsk. go vaniljesukker ( se Vanilje )
1 tsk. rom
1 æggehvide
Fyld
ca. 100 gr marcipan
Pynt
3 spsk. flormels
ca. 2 tsk. vand
krymmel
- Kom mel, smør, sukker og et nip salt i en skål
- Smuldre smørret helt ud i melet til en ensartet masse
- Rør gær ud i fløden
- ælt gær/fløden i melet i skålen
- Ælt den godt ( det er en ret fast dej )
- sæt skålen et koldt sted natten over,
- Cremen:
- Pisk æggeblommer, sukker, mel, vanilje og vand sammen i en tykbundet gryde
- Opvarm cremen til den koger unde piskning
- tag den fra varmen
- tilsæt rom og pisk
- lad den afkøle
- når den er kold vendes en stift pisket æggehvide i cremen,
- Lav en portion Sveske mos
- Ta dejen ud lidt før du ruller den ud.
- rul dejen ud af et par gange
- skær firkanter på ca. 15 x15 cm ud af den udrullede dej. ( der bliver 12 boller )
- Læg lidt creme, marcipan og sveske mos i midten af firkanten
- Fold de fire hjørner over fyldet og klem hjørnerne sammen
- læg fastelavnsbollen med sammenfoldningen ned af på en bageplade beklædt med bagepapir
- Lad dem have et par timer på køkkenbordet.
- Bages ved 200 grader i ca. 12 – 15 minutter De skal være fine brune.
- lad den afkøle på bagepladen
- når de er kolde pyntes de med lidt glasur rør af flormelis og vand
- drys lidt krymmel på til pynt
❤