fastelavn,  vinter bagværk

Faster Ellens fastelavnsboller


faster ellens fastelavnsboller, koldt hævet

Faster Ellens fastelavnsboller med creme, marcipan og sveske mos. Ellens fastelavnsboller er koldt hævet. Dejen laves dagen før og udrulles dagen efter.

Det er nogle sprøde og lækre fastelavnsboller der kommer ud af denne opskrift. Det er en gammel opskrift fra min fars faster Ellen. Dejen er koldt hævet natten over. Men en ” vand creme ” som der står i opskriften, med vanilje og rom. Sveske mos, marcipan og pyntes med lidt glasur og krymmel.

Da jeg, lavede opskriften første gang. Var jeg, godt nok noget i tvivl om de her fastelavnsboller blev god. Eller det blev kanon kugler. – Men de blev altså rigtig gode.

Dejen er nemlig ret fast i det. Det er koldt hævet fastelavnsboller, så dejen skal hæve natten over i f.eks. køleskabet.

Andre gode fastlevnsboller: med æblefløde, Hurtige fastelavnsboller, med æble og makron, med creme eller med marcipan nougat og æbler

tips

Det er en ret fast dej, så det skal tages ud lidt før den rulles ud.

I stedet for Sveske mos kan Æblemos eller andet marmelade bruges

I stedet for , at koge sveske mos selv kan du bruge færdigt købt sveske grød



Faster Ellens fastelavnsboller



500 gr mel

325 gr smør

1 nip salt

50 gr sukker

20 gr gær

2 dl fløde

Creme

2 æggeblommer

40 gr sukker

1 spsk. mel

4 spsk. vand

1/4 tsk. vaniljepulver eller 1 tsk. go vaniljesukker ( se Vanilje )

1 tsk. rom

1 æggehvide

Fyld

ca. 100 gr marcipan

Sveske mos

Pynt

3 spsk. flormels 

ca. 2 tsk. vand

krymmel



  1. Kom mel, smør, sukker og et nip salt i en skål
  2. Smuldre smørret helt ud i melet til en ensartet masse
  3. Rør gær ud i fløden
  4. ælt gær/fløden i melet i skålen
  5. Ælt den godt ( det er en ret fast dej )
  6. sæt skålen et koldt sted natten over,
  7. Cremen:
  8. Pisk æggeblommer, sukker, mel, vanilje og vand sammen i en tykbundet gryde
  9. Opvarm cremen til den koger unde piskning
  10. tag den fra varmen
  11. tilsæt rom og pisk
  12. lad den afkøle
  13. når den er kold vendes en stift pisket æggehvide i cremen,
  14. Lav en portion Sveske mos
  15. Ta dejen ud lidt før du ruller den ud.
  16. rul dejen ud af et par gange
  17. skær firkanter på ca. 15 x15 cm ud af den udrullede dej. ( der bliver 12 boller )
  18. Læg lidt creme, marcipan og sveske mos i midten af firkanten
  19. Fold de fire hjørner over fyldet og klem hjørnerne sammen
  20. læg fastelavnsbollen med sammenfoldningen ned af på en bageplade beklædt med bagepapir
  21. Lad dem have et par timer på køkkenbordet.
  22. Bages ved 200 grader i ca. 12 – 15 minutter De skal være fine brune.
  23. lad den afkøle på bagepladen
  24. når de er kolde pyntes de med lidt glasur rør af flormelis og vand
  25. drys lidt krymmel på til pynt

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×