Orange marineret skinke culotte
Orange marineret skinke culotte, den er go……. – og sovsen smager bare helt fantastisk. Det er en go idé når man har et par appelsiner, der er blevet lidt kedelige i det…. De kan fint bruges til denne svinekød skinke culotte i stedet for at smide dem ud… Sovsen er noget helt for sig, når der kommer portvin i sker der et eller andet. Den smager bare helt fantastisk.
Her hos os er orange marineret skinke culotte et hit, med en grønsagsblanding, eller en salat f eks Lille Erik´s blommesalat. Tomat salat a la Charlotte., Min appelsinsalat Mors salat ( mormor salat ). og kartofler.
Tips
Som sagt er denne svinekød culotte helt perfekt til at får brugt et par appelsiner der er blevet lidt kedelig i det. Måske er de tørre eller sure og bliver ikke spist som frugt. men de er go til denne steg.
Det er vigtigt at bruge økologiske appelsiner, hvis du tilsætter revet skal. Da almindelig citrusfrugter er sprøjtet.
Heldigvis er er nu om dag meget nemt at få fat i økologiske appelsiner. Det var det ikke for 20-30 år siden der måtte jeg i helsekost butikken og købe øko appelsiner og citroner hvis jeg skulle bruge skallen til f.eks. kage, fromage og lignende.
Se Tips: Sådan får du brugt citrus frugterne helt
Men man kan også fryse andre øko citrus frugter ned, f. eks lime og pomerans. Skaller eller skåret i mindre stykker. De kan bruges til marmelade.
Orange marineret skinke culotte:
1 skinke culotte ( svinekød )
1 appelsin / blodappelsin.
½ tsk. St koriander
½ tsk. frisk fint hakket mynte eller tørret
Marinade:
revet skal af ½ øko appelsin ( kan undlades )
saft af 3 appelsiner eller blodappelsiner
½ tsk. St koriander
½ tsk. frisk fint hakket mynte eller tørret
2 dl vand
3 spsk. honning
1 tsk. Oscar hønse bouillon
1 fint hakket løg
salt og peber
sovs:
1 spsk. portvin
4 spsk. creme fraiche
2 spsk. mel
salt og peber
evt mad kulør
- læg culotten i et ovnfast fad.
- pil og skær 1 appelsin i tynde skiver.
- Læg appelsin skiverne oven på skinke culotten.
- drys med st. koriander og hakket mynte, samt lidt salt og peber på stegen over appelsin skiverne.
- Marinade:
- pres resten af appelsinerne og hæld saften i en gryde.
- Tilsæt revet appelsin skal, hakkede løg, honning, vand, bouillon og krydderierne samt lidt salt og peber.
- kog marinaden i ca. et min.
- hæld et par spsk. marinade over stegen, resten omkring stegen.
- lad stegen trække i køleskab i ca. 2 timer.
- sæt et stege termometer midt i stegen
- sæt den i ovnen ved 160 gr ( ca. 1 time alt efter størrelse på stegen) til termometeret viser 65 gr.
- lad stegen hvile i ca. 20 min under et viskestykke.
- Sovs
- i mens laves sovsen af skyen fra det ovnfaste fad.
- Hæld skyen i en gryde (skal ikke sies ).
- rør mel og creme fraiche sammen i en lille skål.
- pisk mel/creme fraiche i skyen
- tilsæt portvin.
- kog sovsen igennem.
- Tilsæt evt. lidt madkulør.
- smag til med salt og peber og portvin.
- skær stegen i så tynde skiver så muligt.
- serveres med kogt kartofter, sovsen og salat ( f.eks. salat med blommer, appelsiner eller jordbær/ asparges ) eller kogt grønsager.
❤