Min mors klejner med cognac
Min mors klejner med cognac, har vi altid bage hjemme hos os…… – De er altså bare go…… – Uden citron og kardemomme som de fleste opskrifter er med……. – De er nemlig med cognac og fløde. Min far holdt meget af de her klejner med cognac. Han sørgede altid for at ha cognac stående til årets klejner.
Det er en super elastisk dej, der kommer ud af denne opskrift. Den kan sagtens laves flere dag i forvejen. Tags ud af køleskabet ½ – 1 times tid før den rulles ud. ( se tips )
Her hos os holder vi stor kagebagedag. Så kommer vores piger og min mor for at være med til at bage småkager. Det er en hyggelig dag, med julesange på cd’en gerne severinesen fra jul i Gammelby. Min kagedåser bliver fyldte og de får med hjem til december.
Tip:
Kom et par sukkerknalder i kagedåsen, så holder de sig sprøde længere.
Dej kan laves i god tid gemmes i køleskabet et par dage. Kan også fryses ned så kan dejen laves i rigtig god tid.
Smid ikke resterne af palminen ud når klejnerne er kogte. Det kan bruges til en fuglekrans til havens fugle. Fuglene kan li at sidde og hakke i den og den ser dekorativ ud når den hænger i et træ udenfor. Fuglekrans
Min mors klejner med cognac
250 gr smør
1 kg mel
170 gr sukker
4 æg
2 ½ dl piskefløde
2 små glas cognac
1 kg palmin til kogning.
- Kom alle ingredienserne i en skål og ælt det sammen til en dej.
- læg den på køl mindst 1 time.
- rul dejen ud af et par gange så tyndt som muligt. ( det er en ret elastisk dej )
- kør med en kagespore den ene vej med 2 cm afsted.
- kør med kagesporen den anden vej i ca. 8 cm afstand.
- lav en rids i hver klejne i midten og vrid dem.
- Varm palmin op i en tykbundet gryde. Palminen er varm nok når det syder om en træet på en tændstik.
- Kom forsigtigt klejnerne i en af gange til der er 7- 8 stykker i gryden.
- kog klejnerne til de er fine lysebrune på begge sider.
- ta dem op med en hulske og læg dem til afkøling på brunt papir.
- kom dem i tætsluttende kagedåser ( se tips )
❤