Appelsintærte med marengstop
Den her Appelsintærte med marengstop, smager himmelsk…………. Bare som den er……….. Det tager lidt tid at lave denne tærte med appelsin og marengstop, men det er absolut tiden være…… Denne skønne appelsintærte kan laves af almindelig appelsiner eller de helt fantastiske blodappelsiner…..
Nu når det er appelsin tid, så er det med at bruge alle de gode appelsiner i mens de er i sæson. – De kan hurtig blive kedelig og tørre i det. Appelsiner er bedst fra jul til og med feb. De store græske appelsiner er absolut min favorit…… – Så er der de dejlige blodappelsiner….. – de er heldigvis ikke så svære at få fat i nu om dage….. Men for 10 – 20 år tilbage var det et helt scoop at få fat i et net dejlig blodappelsiner…… – Jeg elsker blodappelsiner, dem fik vi som barn i 80´erne.
Tips:
Det er en stor tærte med appelsin, man skal bruge en tærteform på ca. 28 cm. Jeg har brugt en tærteform med løs bund, men kan bages i en ret stor springform eller lignende.
Når du bage tærtebunden, er det en god idé at komme et stykke staniol over den ubagt bunde. Kom nogle tørret hele ærter, bønne eller bagekugler. Det gør, at tærten holder formen og ikke bobler op.
Øko appelsiner
Heldigvis er er nu om dag meget nemt at få fat i økologiske appelsiner. Det var det ikke for 20-30 år siden. Der måtte jeg i helsekost butikken og købe øko appelsiner og citroner hvis jeg skulle bruge skallen til f.eks. kage eller fromage.
Så købt jeg et par stykker af hver, og rev skallen. Dem jeg frøs ned i isterning bakker med appelsin/citronsaft på. Så havde jeg usprøjtede appelsin og citron skal til kager og desserter. Det gør jeg faktisk stadigvæk, når jeg et par øko citroner eller appelsiner i overskud. Så bliver de ikke dårlige inden de bliver brugt. Man kan også fryse citron både/skiver ned der blev tilbage i skålen fra julefrokosten. Så har man en citron skiver/både til at komme i hyldebærtoddy eller i teen.
Men man kan også fryse andre øko citrus frugter ned, f. eks lime og pomerans. Skaller eller skåret i mindre stykker. De kan bruges til marmelade.
Appelsintærte med marengstop:
Tærtedej:
200 gr mel
200 gr smør
2 spsk sukker
1 æggeblommer
Appelsin creme:
6 æggeblommer
125 gr sukker
1 dl appelsinsaft
revet skal af en ½ øko appelsin
Fyld:
4 store eller 5 – 6 små øko appelsiner eller blodappelsiner
Marengs:
2 æggehvider
100 gr sukker
1 tsk glukosesirup
- Tærtedejen:
- Kom alle ingredienserne til tærtedejen i en skål
- hak det sammen med en kniv til smørret er væk i melet
- saml dejen med hænderne
- tryk dejen ud i en smurt tærteform ca. 28 cm, og sæt den koldt mindst times tid.
- Bag tærtebunden ved 225 grader i ca. 12 min. Se tips !!!!
- Appelsin creme:
- piske æggeblommer, sukker, appelsin saft og skal sammen i en tykbundet gryde.
- Cremen varmes op mens man pisker til den tykner , den må ikke koge.
- fordel appelsin cremen på den let afkølet tærtebund.
- Fyld:
- skær top og bund af appelsinerne og skær med en kniv skallen af sådan at hinderne er væk
- skær appelsinfileren ud. sådan at der ikke kommer hinder med.
- fjerne evt. kerne fra appelsin bådene.
- læg den ned i cremen
- drys med perlesukker
- bages i ca. 15 -20 min ved 225 grader
- marengstop:
- pisk æggehviderne stive med 1 spsk. af sukkeret
- tilsæt glukosesirup og halvdel af det restenden af sukkeret og pisk til det er blankt
- tilsæt resten af sukkeret og pisk igen i et par min.
- kom marengsen i en sprøjteposte og lav toppe på tærten.
- sæt den tilbage i ovnen ved 225 gr til toppene får lidt farve ca. 3 min.
❤