Grove Hveder
Uhm Grove hveder de er bare go´ ….. Ristede med koldt smør på eller syltetøj, måske ost……. Vi spiser dem som morgen mad eller til en kop kaffe eller te. Her bliver de bagt hele året…. – ikke kun til store bededag.
En anderledes form for hveder, med rugkerne der har stået i blød natten over, så de bliver dejlig bløde.
De skal bages i en bradepande så de vokser sammen. Vendes ud på en bageplade og tørres lidt i ovnen. Pas på ikke at brænd fingeren nå de skal vendes ud på en bageplade.
Der bliver ca. 20 hveder af denne portion.
Tips
En bagemåtte ( genanvendeligt bagepapir ) eller alm bagepapir i bunden af bradepanden gør det lettere at få hvederne vendt ud.
Kvark kan være svært, at få fat i. Men Lidl, Meny og nemlig.com plejer, at have det. Hvis du ikke kan finde kvark, kan fromage frais, skyer eller ymer bruges i stedet for.
Kvarken eller andet surmælks produkt, gør brødet mere luftigt og let i det.
Grove hveder:
Kerner:
2 dl knækket eller skåret rugkerner
5 dl vand
Dej;
250 gr kvark
2 spsk. sukker
50 gr gær
1 tsk. kardemomme
1½ tsk. salt
1 æg
150 gr smør
ca 750 gr hvedemel
- Hæld rugkernerne i en skål, hæld kogende vand over
- lad det stå tildækket på køkkenbordet til dagen efter.
- Rør gær, kvark, sukker, kardemomme, æg og salt i rugkernerne, til gæren er opløst.
- Smuldre smørret i ca. 500 gr af melet.
- bland rugkernerne i smør/mel blandingen.
- ælt mere mel i lidt af gangen. dejen skal klister lidt.
- lad dejen hæve tildækket i ca. 1 time til den er dobbelt så stor. Drys evt. lidt mel på dejen.
- form 20 boller, som sættes sammen i en smurt bradepande.
- sæt bradepanden over en gryde kogene vand.
- sluk for vandet og lad dem hæve ca. 30 min.
- bag bollerne i alm ovn ved 200 gr i 25 min. de skal være fine brune.
- løsen bollerne fra kanten i bradepanden, og vend dem ud på en bageplade.
- sæt bagepladen tilbage i den varme ovn i 5 min.
- afkøles på en rist.
- flækkes og ristes når de skal spises. smager dejligt med koldt smør og evt syltetøj eller ost.
❤