Rosinbrød og boller
Nogle kan li rosiner i bollerne, andre kan simpelthen ikke fordrage det. Jeg elsker rosinboller – sådan en ny bagt rosinbolle med koldt smør er simpelthen ikke til at stå for. Dejlige bløde og luftige rosinbrød og boller med store mørke rosiner.
Rosin boller er perfekte på fødselsdags bordet, med smør. Men også til kaffen på en helt almindelig dag og til hygge på en kedelig regnvejrs dag. Et stykke rosin brød er bare helt perfekt til kaffen eller morgen mad.
Dejen kan formes til både rosinboller og rosinbrød , som du har lyst til.
Andre gode boller og brød: Æbleboller, Squash boller, eller Formbrød med ymer
Tips
Når jeg bager bruger jeg ofte kvark, hvis ikke det kan skaffes kan man bruge fromage frais, skyr eller ymer. Men Lidl, spar og Meny plejer at have kvark. Jeg syntes brødet bliver mere luftigt og lækkert med kvark.
Kan du ikke finde kvark kan du sagtens bruge ymer, skyer eller fromage frais i stedet for kvark.
Der bliver ca. 16 rosinboller og 1 brød eller 3 brød af denne portion.
Kan drysses med perlesukker ( eller alm sukker ) efter de er penslede.
Dobbelt portion passer lige til en Kenwood Major rørmaskine.
Genanvendeligt bagepapir er mægtigt smart, og er ikke dyrt. Kan anvendes igen og igen, blot tørres af eller vaske af i vand. Tørres og så er det klart igen. Jeg har anskaffet mig 6 stykkes genanvendeligt bagepapir til omkring 80 kr. Det fortryder jeg bestemt ikke, de er så nemme at ha med at gøre.
Rosinbrød og boller:
50 gr gær
250 gr kvark
4 spsk. sukker
1 æg
1 tsk. kardemomme
5 dl mælk
2 tsk. salt
100 gr smør
100 gr store mørke rosiner ( jumbo rosiner )
ca. 1100 gr mel
pensling:
Æg eller kold kaffe
- Rør kvark, gær, sukker, æg og kardemomme sammen. Til gæren er opløst – gerne på en røremaskine.
- Opvarme mælk, smør og salt i en gryde til smørret begynder at smelte. pas på det ikke bliver for varmt.
- hæld den lillefinger varme mælke blanding over gær i blandingen
- Rør det godt sammen.
- Tilsæt rosiner
- Rør melet i lidt efter lidt
- ælt dejen godt igennem ( ca. 5 min på rørmaskine ). Dejen skal være lidt klisteret.
- Lad den hæve med et viskestykke over til dobbelt størrelse Ca. 1 time.
- Form dejen til boller eller brød som man har lyst til
- sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Dejen er lidt klisteret, så brug mel når du former dejen.
- pensel med æg eller kold kaffe.
- Lad dem hæve i ca. 30 min.
- bages ved varmeluft 180 g eller alm ovn 200 g.
- Boller bages i ca. 17 min og brød i ca. 30 min. til de er fine brune.
- afkøles på en rist
- Kan med fordel fryses
❤