rosinbrød rosinboller
Efterårs bagværk,  forårs bagværk,  Jule bagværk,  sommer Bagværk,  vinter bagværk

Rosinbrød og boller


rosinbrød og boller

Nogle kan li rosiner i bollerne, andre kan simpelthen ikke fordrage det. Jeg elsker rosinboller – sådan en ny bagt rosinbolle med koldt smør er simpelthen ikke til at stå for. Dejlige bløde og luftige rosinbrød og boller med store mørke rosiner.

Rosin boller er perfekte på fødselsdags bordet, med smør. Men også til kaffen på en helt almindelig dag og til hygge på en kedelig regnvejrs dag. Et stykke rosin brød er bare helt perfekt til kaffen eller morgen mad.

Dejen kan formes til både rosinboller og rosinbrød , som du har lyst til.

Andre gode boller og brød: Æbleboller, Squash boller, eller Formbrød med ymer

Tips

Når jeg bager bruger jeg ofte kvark, hvis ikke det kan skaffes kan man bruge fromage frais, skyr eller ymer. Men Lidl, spar og Meny plejer at have kvark. Jeg syntes brødet bliver mere luftigt og lækkert med kvark.

Kan du ikke finde kvark kan du sagtens bruge ymer, skyer eller fromage frais i stedet for kvark.

Der bliver ca. 16 rosinboller og 1 brød eller 3 brød af denne portion.

Kan drysses med perlesukker ( eller alm sukker ) efter de er penslede.

Dobbelt portion passer lige til en Kenwood Major rørmaskine.

Genanvendeligt bagepapir er mægtigt smart, og er ikke dyrt. Kan anvendes igen og igen, blot tørres af eller vaske af i vand. Tørres og så er det klart igen. Jeg har anskaffet mig 6 stykkes genanvendeligt bagepapir til omkring 80 kr. Det fortryder jeg bestemt ikke, de er så nemme at ha med at gøre.



Rosinbrød og boller:



50 gr gær

250 gr kvark

4 spsk. sukker

1 æg

1 tsk. kardemomme

5 dl mælk

2 tsk. salt

100 gr smør

100 gr store mørke rosiner ( jumbo rosiner )

ca. 1100 gr mel

pensling:

Æg eller kold kaffe



  1. Rør kvark, gær, sukker, æg og kardemomme sammen. Til gæren er opløst – gerne på en røremaskine.
  2. Opvarme mælk, smør og salt i en gryde til smørret begynder at smelte. pas på det ikke bliver for varmt.
  3. hæld den lillefinger varme mælke blanding over gær i blandingen
  4. Rør det godt sammen.
  5. Tilsæt rosiner
  6. Rør melet i lidt efter lidt
  7. ælt dejen godt igennem ( ca. 5 min på rørmaskine ). Dejen skal være lidt klisteret.
  8. Lad den hæve med et viskestykke over til dobbelt størrelse Ca. 1 time.
  9. Form dejen til boller eller brød som man har lyst til
  10. sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Dejen er lidt klisteret, så brug mel når du former dejen.
  11. pensel med æg eller kold kaffe.
  12. Lad dem hæve i ca. 30 min.
  13. bages ved varmeluft 180 g eller alm ovn 200 g.
  14. Boller bages i ca. 17 min og brød i ca. 30 min. til de er fine brune.
  15. afkøles på en rist
  16. Kan med fordel fryses

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

×