Formbrød med ymer
Formbrød med ymer er et meget nemt og hurtigt brød, at bage. Brødende hæver og bliver bagt i brødforme. Der bliver 2 store dejlige brød af denne portion. Ymeren i dejen, gør brødet ligesom lidt lettere i det.
Der er altså ikke noget som et stykke nybagt brød, med koldt smør. Det er lige så tænderne løber i vand. Og duften der bredder sig af nybagt brød i hele huset……. jamen altså, kan du lige forstille dig det !!! Det var lige præcis det der sket, i dag da jeg bagte formbrød. Hele huset duftede af nybagt brød… Og ja nybagt kage……. Nemlig en Citron måne……. den skulle du prøve den er gó.
Tips
Ymer kan erstattes af f.eks. skyer, kvark.
Både blå og alm birkes kan bruges.
I stedet for smeltet smør, kan brødende pensels med en rest kold kaffe eller æg.
Sandkageforme kan fint bruges i stedet for rigtige brødforme
formbrødende er meget fryse egnet.
Formbrød med ymer
50 gr gær
2 dl ymer
1 spsk. sukker
75 gr smør
4 dl mælk
1½ tsk salt
ca. 900 gr hvedemel
pensling:
smeltet smør
blå birkes
- kom ymer, gær og sukker i en rørskål ( gerne en rørmaskine )
- Rør gæren ud i ymer.
- varm smør, salt og mælken op i en gryde til det er lillefinger varmt. lad det stå et øjeblik til smørret er næsten smeltet.
- rør mælke blandingen i gær blandingen.
- ælt melet i lidt af gangen og ælt dejen grundigt.
- form 2 brød, som sættes i hver sin smurte brødform,
- smør brødende med lidt smeltet smør.
- drys med birkes
- sæt brødende til, at hæve et lun sted, de skal hæve til de når kanten af formen.
- bages i ca. 30 min ved 200 grader,
- brødende vendes ud af formene og afkøles på en rist liggende på siden.
❤