Hvedeknopper
Hvedeknopper spises aften før St. Bededag. uhm lune sprød ristet med koldt smør og f eks. marmelade. Det er lige så man bliver helt sulten bare ved tanken.
Hveder kan bages og spises hele året, som morgenmad eller f eks. eftermiddags kaffen
Hveder kan købes allevegne op til St. Bededag. Men med af svingede kvalitet og smag, så hvorfor ikke bage dem selv ??? Det er ikke slet svært.
Her er en opskrift på alm hvedeknopper med kardemomme. Men vil man heller have en grovere udgave kan du kigge på min opskrift på Grove Hveder med udblødte rugkerner.
Tips:
Du kan forer bradepanden med bagepapir, eller klippe et stykke ud der passer til bradepandens bund.
Genanvendeligt bagepapir er mægtigt smart, og er ikke dyrt. Kan anvendes igen og igen, blot tørres af eller vaske af i vand. Tørres og så er det klart igen. Jeg har anskaffet mig 6 stykkes genanvendeligt bagepapir til omkring 80 kr. Det fortryder jeg bestemt ikke, de er så nemme at ha med at gøre.
De er velegnet til at fryse, så de kan laves i god tid.
Hvedeknopper
100 gr smør
ca. 650 gr mel
2 spsk. sukker
1½ tsk. salt
1 tsk. kardemomme
30 gr gær
3 dl vand fingervarmt
1 æg
Pensling:
1 æg
- smør smuldre ud i mel kardemomme, salt og sukker
- gær udrøres i fingervarmt vand, tilsæt æg
- kom den udrørte gær i mel blandingen og ælt dejen grundigt.
- formes til ca. 10 – 12 boller der sættes sammen i en smurt lille bradepande. De skal stå forholdsvis tæt, sådan at de vokser sammen når de hæver.
- sæt bradepanden over en gryde med kogende vand ( sluk for gryden ) ca. 1 time
- Pensel hvedeknopperne med sammenpisket æg.
- bage i ca. 25 min ved 200 grader.
- løsne hvedenopperne fra bradepanden med en kniv og vend de nybagte hvedeknopper ud på en bageplade . Pas på ikke, at brænde fingrene når du vender dem ud.
- sæt dem tilbage i ovnen i 2-5 min til bunden er lysebrun
- lad dem afkøle
- Nå de skal spises flækkes de og ristes i ovnen
- spises lune med koldt smør, ost og marmelade.